خورش زردآلو جوش یکی از غذاهای سنتی شاهرود به شمار می رود

به گزارش فروشگاه ویژه ها، ایسنا/ براساس آخرین گزارشات بدست آمده، خورش زردآلو جوش یکی از غذاهای سنتی شاهرود به شمار می رود.

خورش زردآلو جوش یکی از غذاهای سنتی شاهرود به شمار می رود

هانی رستگاران، مسئول ثبت میراث ناملموس استان سمنان گفت: خورش زردآلو جوش یکی از غذاهای سنتی روستای ابر از توابع بخش بسطام در شهرستان شاهرود است که به علت وجود باغ های بسیار زیاد زردآلو در این روستا، پخت این خورش بین اهالی آن از گذشته تا امروز مرسوم بوده است. هرچند بر اثر رواج زندگی و فرهنگ شهرنشینی و تغییر شیوه های سنتی، بسیاری از غذاهای سنتی و قدیمی فراموش شده است و نسل تازه کمتر این خورش را طبخ می نمایند، از این رو مهارت پخت خورش زردآلو جوش برای پاسداری قرار است سال جاری در لیست میراث ناملموس کشور ثبت گردد.

این کارشناس ثبت ادامه داد: خورش زردآلو جوش معمولا در اواسط فصل بهار و زمان رسیدن میوه زردآلو و بعلاوه شب یلدا در جمع خانواده به عنوان غذای مناسبتی طبخ می گردد. این خورش خوشمزه از نظر ظاهری شباهت زیادی به اشکنه دارد و بسیار مغذی و ارگانیک است. در زمستان و به درازای شب یلدا که طولانی ترین شب سال است، طبخ این غذا یکی از تفریحات و آیین های سنتی خانوادگی به شمار می آید که در روستای ابر و بعضاً شهر شاهرود همچنان در جریان است.

رستگاران ادامه داد: این غذا از نظر در دسترس بودن مواد اولیه و بعلاوه استفاده نشدن از مواد نگهدارنده در زمره برترین مواد غذایی به شمار می آید. طبخ این غذا با صبر و حوصله زنان به صورت طبیعی اجرا شده و مواد خالص و حتی روغن های طبیعی به کار رفته در آن ارزش غذایی این خورش را حفظ می نماید.

مسئول ثبت میراث ناملموس سمنان درباره طبخ خورش زردآلو جوش شرح داد: برای تهیه این خورش همانطور که از نامش پیداست، ابتدا زردآلوهای رسیده، آبدار و شل را تهیه نموده و با مقداری آب، روی حرارت می جوشانند. سبزی های چیده شده را که شامل جعفری، گشنیز، شوید و تره است، پاک و خرد نموده و سپس می شویند. پیاز را پوست کنده و نگینی خرد نموده و سپس با مقداری روغن یا کره محلی روی حرارت تفت می دهند. پس از اینکه پیازها کمی سرخ شدند، سبزی ها را به پیاز داغ افزوده و روی حرارت ملایم تفت می دهند. کمی نعناع پودر شده، نمک، زردچوبه و فلفل به آنها اضافه می نمایند.

او ادامه داد: سپس زردآلوهای پخته شده را از روی حرارت برداشته درون آبکش ریخته، زیر آبکش قابلمه ای گذاشته تا آب حاصل از زردآلوی پخته شده درونش جمع گردد. با پشت ملاقه یا قاشق روی زردآلوهای پخته شده کوبیده تا کاملا هسته و پوسته جدا گردد و میوه پخته شده از صافی یا آبکش خارج شده و درون قابلمه با آب زردآلو جمع گردد. دوباره پوست و هسته های جدا شده زردآلو را با مقداری از آب جوشیده میوه زردآلو مخلوط نموده و با قاشق هم زده، سپس از صافی رد نموده و درون قابلمه ریخته و به مدت 10 دقیقه برای غلیظ شدن روی حرارت می گذارند. سپس پیاز داغ و سبزی های تفت داده شده را به خورش افزوده و به مدت 20 دقیقه روی حرارت می گذارند تا کاملا قوام آمده و به اصطلاح جا بیفتد. اهالی با توجه به ذائقه خود هنگام خوردن خورش از شکر یا نمک استفاده می نمایند.

رستگاران اظهار کرد: خورش زردآلو جوش تنها مختص اواسط فصل بهار و زمان زردآلوی رسیده نیست، بلکه بانوان ابری در فصل بهار بلبلی (زردآلو را در مقابل آفتاب خشکانده) تهیه می نمایند و به هنگام طبخ خورش در شب یلدا از آن استفاده می نمایند.

منبع: همگردی
انتشار: 9 آذر 1402 بروزرسانی: 9 آذر 1402 گردآورنده: shop-vijeha.ir شناسه مطلب: 2235

به "خورش زردآلو جوش یکی از غذاهای سنتی شاهرود به شمار می رود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خورش زردآلو جوش یکی از غذاهای سنتی شاهرود به شمار می رود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید